Így válasszunk bort az ételünkhöz!

bor-es-etel

Szinte már-már közhely, hogy nem minden borfajtát lehet mindenféle étellel együtt fogyasztani, ugyanakkor az átlagemberek javának nincs sommelier (borszakértő) végzettsége, nekik szeretnénk egy kicsit segíteni pár hasznos gondolattal.

Van egy régi francia mondás, mely szerint vörös húsokhoz vörös bort, fehér húsokhoz fehér borokat érdemes inni, és bár ebben az állításban akad nem kevés igazság, a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Illatok, aromák, fűszerek, és még számos más szempont befolyásolhatja, hogy mi a megfelelő étel, és bor párosítás. Van néhány hagyományos kombináció – ezekből párat mindjárt fel is sorolunk –, viszont a szakértők mindenkit arra biztatnak, legyenek bátrak, és kísérletezzenek!

Étkezések előtt, tehát aperitif gyanánt érdemes száraz pezsgőket, illetve száraz fehér borokat fogyasztani, utóbbiak közül a tokaji szamorodni lehet igazán remek választás. Előételekhez valamilyen nem túl élénk rosé, illetve száraz fehér borok javallottak, levesekhez pedig aszerint érdemes választani, mennyire fűszeresek és nehezek. Így aztán a halászléhez, vagy a marhából készült gulyásleveshez egyértelműen vörösbort érdemes inni, gyümölcslevesekhez viszont édes, félédes fehérborok lehetnek elsőrangú kísérők. Húsok esetében a marhához továbbra is a vörösbor a nyerő választás, a sertésnél viszont széles spektrumból lehet választani: karakteres fehérektől indulhatunk, ám a paprikás fűszeres ételeknél már a testesebb vörösek is képbe kerülhetnek. Vadak esetében is a vörös borokat javasolják, a nyúl és a fácán kivételével, mert hozzájuk még remekül illeszkedhetnek a testesebb fehérek is.

Süteményekhez édes borok társulnak: aszúk, szamorodnik, illetve édes, félédes pezsgők. Természetesen csak a legfontosabb kombinációk kerültek most ismertetésre, szinte minden ételnek megvan a saját párja borban, ezek ismertetéséhez egy vaskosabb kiadvány sem lenne elegendő. Mindenkit bátorítunk: próbálkozzanak szabadon, ismerjenek meg új ízeket, legyen szó ételekről, vagy borokról. Jó étvágyat!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>