A mérsékelt borfogyasztás jótékony hatásai

mersekelt-borfogyasztas

Korunk egyik igen súlyos problémája az alkoholizmus, mely hazánkban is számos ember életét tette már tönkre. Az esetek nagy részében valamilyen tömény szeszesital túlzott fogyasztása kapcsolódik össze ezzel a szenvedélybetegséggel, de azok is rengetegen vannak, akik sör, illetve borfogyasztás révén hódolnak káros szokásuknak. Ezek után talán elsőre hihetetlennek hangozhat, de a bornak számos pozitív hatása is lehet, ha mértékletességet tanúsítanak fogyasztása közben. Ezek közül lássunk néhányat!

A boroknak – különösen a vörösboroknak – igazoltan jótékony szív és érrendszerrel kapcsolatos tulajdonságai vannak. A sötétpiros, fekete héjú szőlőknek magas a polifenol tartalma, ezek pedig rendkívül hatásos antioxidánsok, szív és érvédő hatásuk megkérdőjelezhetetlen. A polifenolok tisztítják az ereket, lassítják a zsír lerakódását az érfalakon. Ez a folyamat az oka annak a jelenségnek, amit a világon mindenki csak „francia paradoxonként” ismer. A zsíros, nehéz ételek fogyasztása melletti alacsony szív és érrendszeri betegségekből fakadó halálozási arányt nevezik így. Ebben a mediterrán étrenden túl (sok gyümölcs, olívaolaj, halak stb.) a vörösbor rendszeres, és mértéktartó kortyolása is fontos szerepet kap. A mértékletes borozás alatt egyébként napi 2-3 dl értendő, a metódus hatékonyságát tanulmányok is alátámasztják. A polifenolok jótékony hatásai között szerepel a daganatos megbetegedések előfordulási esélyének csökkentése, valamint kaliforniai kutatók sikeresen kimutatták a szőlőmag kivonat hatását az Alzheimer kór ellen.

Joggal vetődhet fel a kérdés: vajon a fehérborra is igazak ezek az állítások, vagy csupán a vörösbornak vannak ilyen pompás tulajdonságai? Fontos tudni, hogy a vörösbor készítésekor a feldolgozás során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy vélték, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag, kedvező hatású antioxidáns vegyületekben. A kutatási eredmények szerint azonban a szőlőszemek húsa is éppolyan jótékony lehet. A tudósok folyamatosan vizsgálják ezt a jelenséget, a jelek arra mutatnak, hogy hasonló pozitív tulajdonságai lehetnek a fehérboroknak is, mint vörös társaiknak, ám az – egyelőre állatokon végzett kísérletek – nem hozták meg az egyértelmű áttörést. Akár így, akár úgy, mindenkinek javasoljuk, hogy kedvenc italait mértéktartással fogyassza, ellenkező esetben a túlzott alkoholfogyasztás az egészségünk, és emberi kapcsolataink megromlásához vezethet.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>