A mérsékelt borfogyasztás jótékony hatásai

Korunk egyik igen súlyos problémája az alkoholizmus, mely hazánkban is számos ember életét tette már tönkre. Az esetek nagy részében valamilyen tömény szeszesital túlzott fogyasztása kapcsolódik össze ezzel a szenvedélybetegséggel, de azok is rengetegen vannak, akik sör, illetve borfogyasztás révén hódolnak káros szokásuknak. Ezek után talán elsőre hihetetlennek hangozhat, de a bornak számos pozitív hatása is lehet, ha mértékletességet tanúsítanak fogyasztása közben. Ezek közül lássunk néhányat!

A boroknak – különösen a vörösboroknak – igazoltan jótékony szív és érrendszerrel kapcsolatos tulajdonságai vannak. A sötétpiros, fekete héjú szőlőknek magas a polifenol tartalma, ezek pedig rendkívül hatásos antioxidánsok, szív és érvédő hatásuk megkérdőjelezhetetlen. A polifenolok tisztítják az ereket, lassítják a zsír lerakódását az érfalakon. Ez a folyamat az oka annak a jelenségnek, amit a világon mindenki csak „francia paradoxonként” ismer. A zsíros, nehéz ételek fogyasztása melletti alacsony szív és érrendszeri betegségekből fakadó halálozási arányt nevezik így. Ebben a mediterrán étrenden túl (sok gyümölcs, olívaolaj, halak stb.) a vörösbor rendszeres, és mértéktartó kortyolása is fontos szerepet kap. A mértékletes borozás alatt egyébként napi 2-3 dl értendő, a metódus hatékonyságát tanulmányok is alátámasztják. A polifenolok jótékony hatásai között szerepel a daganatos megbetegedések előfordulási esélyének csökkentése, valamint kaliforniai kutatók sikeresen kimutatták a szőlőmag kivonat hatását az Alzheimer kór ellen.

Joggal vetődhet fel a kérdés: vajon a fehérborra is igazak ezek az állítások, vagy csupán a vörösbornak vannak ilyen pompás tulajdonságai? Fontos tudni, hogy a vörösbor készítésekor a feldolgozás során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy vélték, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag, kedvező hatású antioxidáns vegyületekben. A kutatási eredmények szerint azonban a szőlőszemek húsa is éppolyan jótékony lehet. A tudósok folyamatosan vizsgálják ezt a jelenséget, a jelek arra mutatnak, hogy hasonló pozitív tulajdonságai lehetnek a fehérboroknak is, mint vörös társaiknak, ám az – egyelőre állatokon végzett kísérletek – nem hozták meg az egyértelmű áttörést. Akár így, akár úgy, mindenkinek javasoljuk, hogy kedvenc italait mértéktartással fogyassza, ellenkező esetben a túlzott alkoholfogyasztás az egészségünk, és emberi kapcsolataink megromlásához vezethet.